Bekkenbodemproblematiek en incontinentie

Naar schatting zijn er in Nederland 800.000 mensen, ouder dan 5 jaar, die incontinent zijn voor urine. Totaal gezien komt het 3 maal zoveel voor bij vrouwen dan bij mannen. In de leeftijdscategorie van 15-65 jaar, komt het 5 maal zoveel voor bij vrouwen. Een belangrijke reden voor het verschil tussen man en vrouw ligt in de anatomie van de lagere urinewegen en bekkenbodem en het feit dat alleen een vrouw kinderen kan baren. Urine-incontinentie is het ongewild verliezen van urine of het onvermogen om de urine op te houden.

Er komen verschillende vormen van incontinentie voor: stress-incontinentie (ofwel inspanningsincontinentie), urge-incontinentie (aandrangincontinentie) en mengvormen hiervan. Wij leren u oefeningen om de functie van uw bekkenbodemspieren tijdens uw dagelijkse activiteiten te verbeteren. U krijgt bekkenbodemtraining, voorlichting en begeleiding. Bij veel mensen kan hierdoor het urineverlies verminderen of verdwijnen. In onze praktijk begeleiden wij u ook bij het aanleren van een normale plasfrequentie en een optimale toilethouding.

De behandeling is breed. Er wordt niet alleen veel geoefend, maar u krijgt ook voorlichting:

  • informatie over de werking van de blaas en bekkenbodemspieren
  • leren begrijpen hoe het komt dat u ongewild urine verliest
  • leren hoe u uw bekkenbodemspieren kunt aanspannen en ontspannen en hoe u dit kunt voelen
  • leren uw bekkenbodemspieren goed te gebruiken bij dagelijkse houdingen en bewegingen en tijdens activiteiten die u belangrijk vindt (zoals werk of sport)
  • leren hoe u kunt werken aan het verbeteren van houdingen en bewegingen waardoor uw bekkenbodemspieren beter kunnen functioneren
  • leren hoe u kunt voorkomen dat u te vaak naar het toilet gaat
  • leren hoe u het beste op het toilet kunt zitten om goed leeg te plassen - zonodig leren hoe u zich beter kunt ontspannen.

Gezondheidscentrum De Entree

Geert Groteplein 42D
1813 BM Alkmaar

Direct een afspraak maken?

mail ons,
vul het contactformulier in,
of bel 072-5123744

Je kunt ons ook volgen op Facebook

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars