C.O.P.D.

COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Beide zijn aandoeningen aan de luchtwegen, die het ademen lastig maken. Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd door een ontsteking. Bij een ernstige vorm van COPD zijn de longen beschadigd. Het is een chronische ziekte: mensen die COPD hebben, worden niet meer beter.

Astma, longemfyseem en chronische bronchitis werden vaak met een naam aangeduid: CARA. Ze hebben allemaal te maken met ontstekingen van de luchtwegen. Maar de ontsteking bij astma heeft een andere oorzaak dan die bij chronische bronchitis en longemfyseem. Ook de behandeling is anders. Vandaar dat nu wordt gesproken over astma en COPD (chronic Obstructive Pulmonary Diseases). Bij COPD is roken de belangrijkste oorzaak. Chronische bronchitis komt alleen voor bij volwassenen. Wanneer kinderen “bronchitis” hebben, komt dat meestal door een virusinfectie.

Binnen onze praktijk voor oefentherapie Cesar leert u oefeningen om klachten die het gevolg zijn van COPD te verminderen. Het is van belang dat u het ademen verbetert en uw dagelijkse houdingen en bewegingen bij uw adempatroon aanpast. U kunt uw klachten positief beïnvloeden door voldoende beweging binnen uw mogelijkheden en grenzen. Wij begeleiden u in het vinden van een evenwicht tussen wat u doet (belasting) en wat uw lichaam aan kan (belastbaarheid). Tevens krijgen nevenpathologieën, zoals bijvoorbeeld osteoporose ten gevolge van veelvuldig gebruik van corticosteroïden de aandacht.

Behandeling gericht op:

 • u krijgt informatie, advies, begeleiding en training.
 • u verwerft een beter ziekte inzicht.
 • u leert een geschikte ademtechniek aan
 • u leert houdingen en bewegingen aan die het ademen vergemakkelijken
 • u leert een geschikte hoest-/huftechniek om het ophoesten van slijm makkelijker te maken
 • u wordt bewust van uw houding en bewegingen en leert een ademtechniek tijdens dagelijkse houdingen en bewegingen beter te gebruiken
 • u werkt aan een verbetering van uw conditie
 • u leert ontspannen
 • u krijgt informatie, advies en begeleiding

Een doelstelling voor u kan zijn:

 • Het verbeteren van de kwaliteit van leven in relatie tot de longpathologie.
 • Verminderen van exacerbaties

Therapie mogelijkheden:

Binnen de 1ste en 2de lijns ketenzorg COPD en is samenwerkingsverband met HA, POH, LA, LVP, diëtiek en de thuiszorg.

In de praktijk is er de mogelijkheid zowel individueel als in groepsverband te trainen / reactiveren. Wanneer er O2 (eigen voorziening) moet worden gebruikt tijdens training is dit mogelijk. De saturatie wordt gemeten. Aan huis behandelen van minder mobiele COPD pt-en. (gold 3-4) hoort tevens tot de mogelijkheden

Astma

Astma, longemfyseem en chronische bronchitis werden vaak met een naam aangeduid: CARA. Ze hebben allemaal te maken met ontstekingen van de luchtwegen. Maar de ontsteking bij astma heeft een andere oorzaak dan die bij chronische bronchitis en longemfyseem. Ook de behandeling is anders. Vandaar dat nu wordt gesproken over astma en COPD (chronic Obstructive Pulmonary Diseases).

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Mensen met astma kunnen soms moeilijk ademhalen: zij worden kortademig, ademen “piepend” of moeten hoesten. Dit komt doordat hun luchtwegen snel geprikkeld raken door allerlei stoffen. Veel mensen met astma zijn allergisch. De aanleg voor astma en voor allergieen is erfelijk.

Ongeveer een op de tien Nederlanders heeft luchtwegklachten. Dat zijn 1,6 miljoen mensen. Twee op de honderd heeft daardoor ernstige beperkingen. Dat zijn 300.000 mensen. Twintig tot veertig procent van het ziekteverzuim in Nederland komt door luchtwegklachten (astma en COPD).

Wij helpen u door ademhalings- en ontspanningsoefeningen, alsmede door advisering over sanering en medicijngebruik, de klachten onder controle te houden en beperkingen in het dagelijks leven zoveel mogelijk te minimaliseren. Tevens wordt door beweging en sport het uithoudingsvermogen beter, men wordt leniger, behendiger en krijgt meer spierkracht. Dat geeft meer zelfvertrouwen en een goed gevoel. De ademhaling is beter te controleren. Ook kan de longinhoud toenemen en worden de ademhalingsspieren sterker.

Gezondheidscentrum De Entree

Geert Groteplein 42D
1813 BM Alkmaar

Direct een afspraak maken?

mail ons,
vul het contactformulier in,
of bel 072-5123744

Je kunt ons ook volgen op Facebook

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars